Schrijver Bert de Haan en uitgever Bert Bennink zijn bij ons op de Oude Markt te gast voor de presentatie van Bert de Haan’s 10e boek, “Van de jongens van de brug”.

Bert de Haan geeft aan zichzelf bekend te maken door te schrijven en te dichten, te schilderen, verhalen te vertellen en voordrachten te geven. Eigenlijk ben ik graag betrokken bij alles wat onze stad en streek voordeel kan bieden. En omdat ik met pensioen ben besteed ik met liefde mijn tijd om bij te dragen aan het positieve beeld van Enschede.

Zijn werkzame leven ving hij aan als barkeeper bij de Kater. Nadien heeft hij gewerkt en geschreven voor dagblad Tubantia. Om uiteindelijk te kiezen voor de meer technische schrijverij, toen hij met een goede vriend een reclamebureau startte. Dat heeft hij 25 jaar gedaan.

Enschede is hem lief en die liefde is door de jaren gegroeid. In 1972 kwam hij hier samen met stadsagent Bennie. Het was in die tijd een koude en kille stad door het verlies van de textielindustrie.  Mensen waren desperaat en dat drukte op de stad en met name het centrum. Dat is nu totaal anders door met name de horecaondernemers. Zoals je nu kunt zien aan de activiteiten op de Oude Markt en aan de ontspannenheid van de mensen die er lopen. In Enschede kun je je echt thuis voelen. Een stad met 165 duizend inwoners waar de gemoedelijkheid van weleer is gebleven. Het zit in de aard van de stad en haar bewoners: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Hij vindt zichzelf eigenlijk een hele luie man, die het liefst de hele dag leest en praat. Maar door de dingen die hij doet uiteindelijk het tegendeel daarvan is.  Schrijver heeft hij altijd al willen zijn of anders dichter. Toen hij in 1969 in Beerseveld woonde bij Ommen besloot hij te gaan studeren aan de school voor journalistiek in Utrecht, maar eenmaal daar kwam hij tot de conclusie een totaal verkeerde vak keuze te hebben gedaan, waarna hij in de horeca belandde. Maar schrijven bleef hij doen om zijn banden met het verleden verder uit te diepen en wat de basis “van de jongens van de brug” zou blijken te zijn. Hij geeft aan vanaf 1969 elk jaar met het boek bezig te zijn geweest, wat elk jaar weer mislukte, omdat hij de goeie toon niet te pakken kreeg, de juiste woorden niet vond. Het werd daardoor geen eenheid. Tot hij op een gegeven moment een opdracht in Albergen had, waarbij hij over een natuur gebied moest schrijven. En toen hij daar zo rond liep zag hij het torentje van zijn geboorte dorp en de herinnering daaraan bleek nu net de trigger die hij nodig had om te starten. Het boek zou gaan over 15 jongens rond de 15 jaar uit Beerseveen, die op de brug over het kanaal van Almelo naar Coevorden samenkomen om daar over de leuning te hangen en te verhalen over de liefde. Van onbeschreven blad tot puber zonder verkering met een grote mond, maar die verkering en de liefde wel willen omarmen. En het boek kwam er.15271601_1257999104274247_1319981364_o_resize

Bert Bennink geeft aan dat de uitgave moest gebeuren. Bert had het al zo lang als wens. Reacties van hen die het script vooraf mochten lezen, zijn zeer positief. Het boek wordt geprezen om zijn persoonlijkheid, de inhoud, de mooie wijze van schrijven, de herkenning van de streek, het terughalen van de tijd, de vraag waar we in 2016 zijn beland. Bert Bennink geeft aan al eerder geraakt te zijn door de Haan’s boek ‘Ik ben bevoorrecht’. Hij heeft hem daarna zijn bundel helpen presenteren. De ruwe versie “van de jongens van de brug” heeft hij gelezen en bepaalde dingen raakten hem zeer. Zoals de beschrijving van het geluk, dat niet zit in de dingen. Verder dat we geen materie zijn, maar bewegende deeltjes. Over de vraag waar we nu zijn aangeland en waar het leven om gaat.

Bert de Haan zegt releverend een citaat van Shakespeare: “we are such stuff as dreams are made off”. Het leven is niet wat het is. Maar ook waarde geven aan dingen waar men geen waarde meer aan lijkt te hechten. Relativeer je moeilijkheden en geef waarde aan dingen waar je over heen kijkt.

De sfeer van het boek is autobiografisch, maar de feiten zijn veranderd of aangepast. Alles draait om waarden. Het boek wil een denktank zijn van toekomstkijkers, die eens per half jaar bij elkaar komen om meer bedding te geven aan de waarden in het boek. Het boek gaat in die zin verder. Het is het eindpunt van de ideeën van Bert de Haan, maar beginpunt voor een nieuwe discussie over wat het betekent om in 2016 en daarna samen te leven, wat de waarden zijn en waar men verder mee zou willen. Wat is belangrijk. Het doet denken aan de symboliek achter recente opmerkingen van Jan Terlouw, over de tijd dat het touwtje nog uit de brievenbus hing.

“Van de jongens van de brug” is een schelmenroman, erotische roman, maar vooral een roman over waarden en hoe wij die moeten respecteren en eren en daarmee verder komen. Een boek dat in elk geval zeer de moeite waard is om te lezen en te koesteren.

Boek verkrijgbaar bij boekhandels in de regio en via info@bbproductions.nl en het ligt bij Concordia.