Op 14 juli opent in TETEM kunstruimte de tentoonstelling ‘Multi Solo: The Rhythm Painter’ met Jaap Drupsteen als gastcurator. Kunstenaars zijn via een open call opgeroepen om een voorstel in te sturen.

Deze zomer vinden er allerlei activiteiten plaats rondom het werk van kunstenaar en ontwerper Jaap Drupsteen, die al bijna veertig jaar op zoek is naar het perfecte samenspel tussen beeld en geluid. Zijn magnum opus op dit gebied is momenteel te zien in Rijksmuseum Twenthe, onder de titel “The Rhythm Painter – audiovisuele abstracties van Jaap Drupsteen”. Deze tentoonstelling vormde het startschot van een zomer vol activiteiten waarin alle facetten van Drupsteens werk worden belicht.

Jaap Drupsteen: “Het gaat me om kunstenaars die door muziek geïnspireerde beelden maken, en een intense samensmelting van beeld en geluid nastreven. Ik ben vooral nieuwsgierig naar het werk van kunstenaars die hun audiovisuele werk baseren op de ijzeren regelmaat van de doorgaande puls. De swingende beat dus. Zelf hou ik me al lange tijd bezig met dit opwindende fenomeen. Ik zie veel, vooral generatieve beeld- en geluidwerken, maar zelden audiovisueel werk met die beat-gedreven beeld/geluid-synergie (synchresis).” Uit de aanmeldingen zijn drie kunstenaars uitgenodigd om hun samensmelting van beeld en geluid in deze Multi Solo te laten zien:

Audiovisueel kunstenaar en VJ Pandelis Diamantides combineert electro-akoestische composities, sound design en muziek. Daarbij gebruikt hij een complex netwerk van algoritmes en processoren om geluid te manipuleren en te ontleden. Onder zijn soloproject Microseq presenteert hij drie audiovisuele werken van zijn nieuwe album ‘False Awakenings’ dat door het online muziekmagazine KindaMuzik wordt omschreven als: “’spitsuur in elektrische bekabeling’; een spervuur aan bas, licht en kleur. Voor die laatste twee factoren zet je de video’s op die meegeleverd worden. Microseq is evenzeer audio- als videoproject. Attentie is nodig en wordt beloond.”

Nils Mühlenbruch | Drifter TV toont zijn audiovisuele installatie The missile knows where it is waarbij videobeelden worden geprojecteerd op een object. Het object fungeert als een driedimensionaal scherm met meerdere facetten. De beelden tonen een werkelijkheid van grafische iconen, (information graphics) alledaagse observaties en terloopse verschijningen. Het is digitale nieuwsvoorziening waarbij ‘echte’ gebeurtenissen slechts materiaal zijn voor consumptie. Nieuws als entertainment waarbij de kijker zich kan afvragen of er informatie zal komen die hem de weg wijst. De titel verwijst naar een geluidsfragment van de U.S. Airforce waarin in technische termen de werking van een ‘slimme raket’ wordt uitgelegd. De raket in deze installatie, dat is de beschouwer, onderweg naar betekenis.

David Scheidler maakt in zijn sculpturen en installaties beeld en geluid tastbaar door elektronische apparaten tot leven te brengen en ze dingen te laten doen waar ze niet voor bedoeld zijn. Dat doet hij ook met zijn installatie Interference waarin hij muziekcomposities maakt met oude televisies. Deze audiovisuele sculptuur prikkelt de zintuigen door continue veranderende patronen van beeld en geluid die samen abstracte soundscapes produceren.

Deze werken zijn te zien in de allereerste multimedia Multi Solo tentoonstelling! Multi Solo’s zijn jaarlijkse tentoonstellingen met een open call aan kunstenaars uit het hele land. Ieder jaar wordt een andere curator uitgenodigd die de Multi Solo een eigen ‘twist’ geeft.

Saxion presenteert in TETEM: The Rhythm Painter: Shape Your Identity Tegelijk met de Multi Solo tentoonstelling wordt in de screening ruimte van TETEM een interactief project getoond getiteld The Rhythm Painter: Shape Your Identity waarvoor zes Saxion studenten zich hebben laten inspireren door het werk van Jaap Drupsteen. In deze installatie kan de bezoeker zelf ervaren hoe het is om DJ/VJ te zijn.

Openingsfeest Multi Solo: donderdag 14 juli 2016 Op donderdag 14 juli organiseren TETEM en Poppodium Atak een zomerse opening! Om 16:00 uur is de officiële opening van de Multi Solo tentoonstelling en het Saxion project Shape your Identity door Jaap Drupsteen in TETEM. Het programma swingt verder tijdens de Atak Summerlounge. Die staat vanaf 17:30 uur met DJ Marco Djaki¢ en VJ-beelden geïnspireerd op het werk van Jaap Drupsteen helemaal in het teken van Multi Solo. Zes kunstenaars die zich hebben aangemeld voor de Multi Solo zijn door Jaap Drupsteen uitgenodigd om videobeelden te tonen tijdens het openingsfeestje in Atak: Martin Boverhof, Arletta Elst-Wawrzyniak, Mickey Obo, Stefan Venbroek, Roberto Voorbij en Alex Zakkas.

De Zomer van Drupsteen
‘De Zomer van Drupsteen’ is een intensieve samenwerking tussen Rijksmuseum Twenthe, Museum TwentseWelle, Saxion, GOGBOT, Concordia, TETEM kunstruimte, Atak, Roombeek Cultuurpark Educatie, Natura Docet Wonderryck Twente en Museum Hilversum.

Opening: 14 juli 2016 om 16:00 uur

Voor meer informatie over Jaap Drupsteen en zijn werk zie www.drupsteen.nl

Wanneer

  • 14 jul – 4 sep 2016
    • dagelijks | uur

Locatie