Home Lifestyle Health Ontwerpcursus Voedselbos voor startende initiatieven in Overijssel

Ontwerpcursus Voedselbos voor startende initiatieven in Overijssel

519
0
DELEN

Ontwerpcursus Voedselbos voor startende initiatieven in Overijssel
In maart 2019 start de eerste Ontwerpcursus Voedselbossen in Overijssel. Voedselbossenstaan volop in de belangstelling. De tijd is dan ook rijp om voedselbossen te leren ontwerpendie productief zijn en vele generaties meegaan. Deze cursus is bedoeld voor mensen met eenplek voor een voedselbos in Overijssel en met de motivatie om zich daar goed op voor tebereiden. De Ontwerpcursus is deel van het aanbod van de School voor VoedselbosbouwOverijssel, waarin Stichting Voedselbosbouw Nederland samenwerkt met Natuur en Milieu Overijssel. Als cursist krijg je inhoudelijke input over de vele aspecten van deze nieuwe combinatie van natuur enlandbouw: bodem, ecologie, windsingels, fruit- en notensoorten, microklimaat, en dergelijke. Een succesvol voedselbos is niet zomaar wat bomen en struiken, maar een veerkrachtig ecosysteem dat isafgestemd op de plaatselijke condities. Met de observaties van je eigen plek leer je de principesdaarop toepassen, en werk je met hulp van docenten en medecursisten in 8 bijeenkomsten van droomnaar een concreet ontwerp voor een rijk en productief voedselbos. Download hier de flyer
ontwerpcursus Voedselbos 2019

Voor wie?
De ontwerpcursus staat open voor deelnemers met een stuk land van minimaal 0,5 hectare ineigendom of langdurig gebruik. Wie zelf niet zo’n plek heeft, kan zich verbinden met een anderinitiatief en op die basis deelnemen. Het cursustraject omvat 8 vrijdagen (15 maart, 29 maart, 12 april,17 mei, 21 juni, 6 september, 4 oktober en 1 november) op verschillende locaties in provincie
Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gelderland).Kosten en aanmeldingDe kosten voor deelname bedragen € 400 incl. BTW; daarvoor krijg je les, lesmateriaal, koffie, thee en
een basislunch. Via onderstaande link kun je je aanmelden en het hele bedrag ineens betalen. Betaalje liever in termijnen, neem dan contact met adema@natuurenmilieuoverijssel.nl. Er is slechts plekvoor 24 cursisten, dus wacht niet te lang met aanmelden als je belangstelling hebt. Doe dat in iedergeval vóór 28 februari. Aanmelden via deze link.Verzoening natuur & landbouw
Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen
we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteitaan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten zoals fruit en noten, maar ook zaden,
bloemen, bladeren, scheuten en paddenstoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvendgezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. Ook vangt een voedselbos veel
fijnstof op, en legt het CO2 duurzaam vast in biomassa. Bovendien biedt het volop mogelijkheden vooreducatie en natuurbeleving

.